čtvrtek 11. října 2007

Blamáž Czech Made

Nejnovější číslo Orientačního běhu rozebírá neblahou kauzu na srpnovém MS v MTBO v Novém Městě na Moravě, která se dostala i do Branek bodů vteřin na České televizi. Ve zkratce: Dán Gasbjerg přišel do startovního koridoru včas, nicméně se v koridorech jednou neposunul a odstartoval o minutu později. Národní kontrolor mu z času odečetl 1 minutu, načež podala česká výprava protest a dosáhla původního času, čímž Čech Jaroslav Rygl získal bronz.

První věc, kterou mi na to řekla Kamča, bylo - a může ta medaile Rygla těšit? Podle článku ano, takže hlásím první fuj. Druhá věc je, že Češi použili klasickou fintu, kterou soudci používají k prznění českého práva - co není napsáno, nemůže být vynuceno. Pochopitelný úzus, že na závodě mistrovství světa je to pořadatel, který odpovídá za to, že se startuje v pořádku, se náhle mění v povinnost závodníka.

Ostuda je z toho hned trojnásobná. Za prvé, že jury odsouhlasila český protest 3:0; za druhé, že Rygl se hřeje z medaile jen díky zákulisnímu tlaku, nikoli výkonem na trati; a za třetí, a to je nejsmutnější, že Milan Jirásek (Smíšek) sáhodlouze obhajuje svoje rozhodnutí a napadá národního kontrolora (Jiřího Urválka - Cvrčka), který jediný v téhle kauze pochopil, že sport je o elementárním dodržování fair play. Když už, tak mám mlčet a přiznat, že zkrátka využili mezeru v pravidlech, aby měl v kolonkách pro sponzory o placku víc.

Teď se jen modlím k pohanským bůžkům, aby něco podobného nenastalo příští rok na MS v Olomouci; jsem si ale jistý, že ani Radovan (šéftrenér repre) ani orienťáci typu Binga a Dany Brožkové by na podobnou ostudnou blamáž nikdy nepřistoupili.