úterý 26. srpna 2008

Re: Beijing 2008

Lidský červ: když jsem jako malý klouček narazil na toto spojení ve sci-fi knížce, tak mne to pokaždé zarazilo... Proč nás galaktické stvůry vidí jako hmyz? Pochopil jsem až později, při pohledu na spartakiádu nebo na odborářskou demonstraci, už nevím. V každém případě lidské červy cítím při každé masové sportovní akci, při olympiádě především.

Sport je dnes dominantní plebejská zábava, i tak mi ale říká hodně. Právě na sportu se nejlépe ukazují trendy doby: globalizace, prosazování anglicismů, ekonomika superhvězd, kooperace versus konflikt a možná v případě poslední olympiády i "střet systémů". Díky totálnímu zmasovění ale nechápu atraktivitu olympiády pro diváka na místě. Vždyť se musí cítit jako cvičenec na zahájení - významem limitně blízký nule, zaměnitelný, anonymní, něco jako vojín v severokorejské armádě.

Jaký rozdíl vůči neolympijským sportům, například orienťáku. Tam, když chcete přitáhnout diváky na mistrovství světa, musíte nabídnout závody pro veřejnost, stejně atraktivní jako mají elitní závodníci. Umíte si ale na olympiádě představit, že po finále juda se na tatami vrhnou japonští amatéři, do smrtícího vodního kanálu čeští vodáci a kordů se ujme trojice Francouzů (ve skutečnosti samozřejmě budou čtyři)?

Olympiáda je dnes TV show, designovaná pro diváka před placatkou. Pro TV show není třeba okolí, genius loci, historie, dokonce ani diváci, protože jejich tleskání může jít ze záznamu, stejně jako v amerických komediích. Proč potom táhnout celý tenhle cirkus do malého evropského města? Pokud olympiádu 2020 v ČR, pak v Mostě. Olympijská vesnička vyřeší problém Chánova a stavba závodišť revitalizaci severočeských brownfields. Za takový projekt se rád podepíšu, bude-li financován ze soukromých peněz. A rád se takové olympiády zúčastním; samozřejmě jen pasivně, jako červík před placatkou.