neděle 29. listopadu 2009

Massox

Na úvodním reprezentačním srazu na kouzelných Blatinách na Vysočině byl iniciačním rituálem noční s hromadným startem v okolí Malínské skály. Terén jak k pohledání a v noci o to zajímavější. Škoda jen, že se nepovedla stavba K4 a že stavba umožňovala defenzivní využití cest. I když vůbec o nic nešlo, Kamče se noční povedl.


Zajímavý na srazu byl důraz na silovou přípravu, kde se ukazovaly cviky jak vytržené z předporodní přípravy. Paradoxem je, že orienťák je silový sport a orienťáci sílu neumí; sám jsem toho odstrašujícím příkladem. Posun ve vnímání síly je v posledních letech výrazný; vzpomínám si na seminář na Seči před pár lety, kdy Kipli jako trenér Michala Horáčka říkal, že sílu nesleduje, protože předpokládá, že každý rozumný orienťák nějak posiluje. Letos naopak Radovan vyprávěl o své čerstvé zkušenosti s rehabilitační klinikou, kde jim doktorka ukázala, že vrcholoví orienťáci prakticky neumí udělat jeden jediný cvik správně. Více o srazu zde.

Další massox (či masox?) byl tento víkend: děti nastydly a Kamča se vydala na dva krosy. V sobotu zlepšila o tři a půl minuty traťový rekord Čertovské pětky v Unhošti (20:45, 5,7km, 3:38 na km), dnes na Běhu lyžařů v Senohrabech 14:57 (hodně kopcovité 3.7km, 4:02 na km), loni to běžela vítězka - trošku jinou verzi tratě a myslím v o dost horším počasí - za 19:06.