sobota 20. června 2009

Galway-Gaillimh

Chcete-li na západě na Západ, jeďte do západního Irska (avšak pozor, jak zpívá Pepanos, kdo jde pořád na západ, dojde na východ)

Kdo ještě tvrdí, že Karolinum je nejreprezentativnější z univerzitních stánků?

Kam by člověk hádal místní katedrálu? Do renesanční Florencie?

Kamenný vnitřek ale uchvacuje

Ale to už si poutník nemůže nevšimnout místních dívčích sportů



Irsko jak bylo, je, bude a má být: muzikální, rozverné, neúprosné i vulgárně zemité

Ochablí Češi u piva posilují jen zápěstí

Maminko, gratulujeme

Moje drahá polovička předvedla, co umí a navzdory 30 sec ztráty hned na K1 doběhla v gotickém MČR ve sprintu na krásném 10. místě, čímž nechala za zády jména jako Karochová, Krafková, Radka Brožková (loňská mistryně ČR ve sprintu) či Monika Topinková (nominovaná za ČR na MS ve sprintu). Tomu se říká vykutat v Kutné Hoře výsledek. Fanouškům je k dispozici záznam z ČT4.

úterý 16. června 2009

Tréninkový deník mé drahé polovičky

Díky solidním výsledkům zejména na krátkých tratích se šíří fámy, jak Kamča solidně točí. Takže uvádím její - a upozoňuji zcela kompletní - souhrn všech aktivit v roce 2009 (cvičení pro těhotné nepočítám). Celkově to dává - a teď si reprošky sedněte na prdelky - za 5 a půl měsíce 16 hodin.

duben (2:15 hod)
19. 4. kolo 40 km - výlet na Červenou Lhotu s M. (muselo se chvátat, aby se Mareček mohl nakojit)

květen (5:00 hod)
2.5. LV 45'
13.5. Pražský pohár žactva 40'
16.-17.5. ŽA Jesenice, 43' + 70'
20.5. Pražský pohár žactva 45'
24.5. okruhy nad Řevnicí 55'

červen (zatím 8:45 hod)
2.6. kolečkové brusle 50', večer běh s Katkou 60'
3.6. Pražský pohár žactva 45'
6.6.-7.6. ŽA Kůstrý, 43'+70'
9.6. večer běh s Katkou 60'
10.6. Pražský pohár žactva 40'
13.-14.6. PŽ Hůrky u Rokycan, 30'+65'
dneska večer běh s Katkou 60'

Vyšlo to na papírek 10x10 cm.

Sokolnictví na Točníku

Hlavní akcí našeho víkendu v Brdech se ukázala být lekce sokolnictví na Točníku. Nejprve jsme zírali na orla Láďu, kterak líně sedí na ostrohu, kousek nad hlavami kolemjdoucích turistů. Pak ale sokolník vytáhl kuřecí nožku, zavelel "Láďo hop" a už se majestátný dravec krásně snesl na jeho rukavici. Lenost Ládi byla způsobena údajně tím, že jde na Točníku o nového dravce, kterého v teritoriu zatím znervozňují poštolky. Mají nicméně mnohem nižší lovnou výšku, takže až Láďa přijde na to, že stačí vylétnout nad ně, bude mít od dotěrné konkurence klid.

Svačinka lenivého Ládi

Poté následovaly ukázky příletů, kde sokolnická rukavice cestovala mezi návštěvníky hradu. Kromě orla skalního došlo i na sovy, na samečka a samce výra (víte, že samečka dravce je vždy o třetinu větší?), sovu pálenou, ale i na orla bělohlavého.

Zvědavý invalida Karásek se ptá: A propos, co závody? Na slaběji obsazených ale velice hezkých péžetkách ve skvostném brdském terénu Kamča v sobotu vyhrála o 2 min (porazila i členku repre B Šárku Svobodnou a juniorskou repre Ivanu Bochenkovou), v neděli ji Ivana Bochenková doběhla, doběhla proto celkově 2. Moje sobotní 6. místo znamená určitě zatím nejlepší výkon jara, zato v neděli díky střevní chřipce jsem skončil už na K2.

Alice zkouší, na co má

pátek 12. června 2009

Hlavu vzhůru, Marečku

... a příště už nám podá i pero.

čtvrtek 11. června 2009

středa 10. června 2009

EP elections: 5 years after

The election is over, with some good news and some bad news. The bad news is that with a low turnout, the right-wing extremists passed 1% threshold to qualify for a state subsidy. (Should we even call them right wing guys? I recall a conservative columnist Jaromir Zegklitz who himself considers a genuine right-winger, pointing out that "...these are not extreme rightwingers but crooks".)

Exactly five years ago I did some research on e-campaign prior to the EP 2004 election, summarized in a 6th chapter of a book published in Routledge by people from New York and Oxford. At that time, I show, an online campaign served as a valuable signal of preelectoral effort, and electoral success. Especially for newcomers, correlation btw web sphere development index and electoral result was 0.7. Table 6.4, p. 86, gives an idea on how the index related to the electoral gain over national 2002 elections.

I don't know if the same story works in 2009 with a developed blogosphere, but given a widespread opinion that "Public Enemy No. 1 for Facebook generation is Chairman of Socialists, Mr Jiri Paroubek" (see Milos Cermak's blog in Czech) I bet there's a grain of salt in this.

úterý 9. června 2009

Šárka, tentokrát přívětivá

Minulý týden se na mne Hubánek zhurta obořil, ba přímo mne peskoval, že jsem na něj nemyslel, když on na mne myslel, načež dnes myslím, že při pomýšlení na Hubánkovy tréninky je mnohdy lepší nemyslet. Hubánkem milované kopečky jsme tentokráte dali jen ty opravdu nutné a namísto toho žehlili cestičky střídavým tempíčkem. Občas šlo po náročném weekendu io překvapivý kvapík. Čímpak kontruje brněnská tréninková skupina? A čím Jan Tleskač?

pondělí 8. června 2009

Nahoru a dolů

Federály na vrchu Kůstrý (kousek od Sušice v předhůří Šumavy) byly závody přesně toho typu. kvůli kterým rádi a s nadšením postupuje všechno to utrpení: podmáčená podložka, kamenité svahy, nekompromisní hustníky, zkrátka lahůdka. Klasika nemohla nepřipomenout loňské Long Q, kde se Sosákovi podařilo nenominovat se do finále. Letos se ale Sosák triumfálně pomstil; i když na MS nejede, vyhrál o 4 min na Raimem a 8 min nad Osinem.

A hlavně šlo o závody, kde excelentní úseky střídaly fatální minely. Například Kamča v sobotu v D21A zaběhla za 43:44, vítězka 42:12, nicméně jen na K4 nakoupila 6:09 ztrátu. Tomu se, maminko, říká ostřílet se od vítězství. I já měl výkon z nebe i pekla zároveň: 3 postupy na jedničku s hvězdičkou (kdo čte mezičasy, pochopí), ale zároveň také 4x nad 90. místo (z 96).

Neděle mne ale namotivovala; s Hubíkem máme stejnou K1, takže skóruji 1* a Hubík dostává 32'. Na K8 jsem ještě 3., na K13 6., celou dobu šlapu úplně sám. Pak ale razím 140 místo 104, po chvilce se vracím, než jsem ale se v těch kopřivách našel, bylo to na 6 min ztráty. Ale nemám na Karlose, který po vydařeném závodě nemohl najít sběrku (4:52 místo např. mých 1:16).- jasný kandidát na zásah roku (a odmyslím si, že i tak mi celkově natrhl triko :-)).

Přidávám tepy (krásně je vidět závod před K14 a doklus po K14).

úterý 2. června 2009

Wir sind Opel

Quoting Die Presse (in E15): "The Bavarian Karl-Theodor zu Guttenberg would love to put Opel into bankruptcy. Four months prior to general elections, though, the aid package is less a reasonable economic policy and more a showcase of a job-preserving effort." Those interested in whether pre-electoral state aid rationally manifests politicians' effort should definitely check Robinson, Torvik (2005), Dewatripont, Seabright (2006) and also my paper (2009).