pondělí 16. července 2012

Po 13 letech repete

V pátek třináctého jsme se po třinácti letech vrátili do prostoru, kde probíhal Botas Cup Open 1999. Stejní pořadatelé, stejný mapař, stejně perfektní organizace. A vrcholem spokojenosti je Kamčino vítězství v dámské elitě, za neúčasti reprezentace, která pretekuje na MS.

Jelikož jsem prvním rokem veterán, můžu už si občas dovolit i špetku retrospektivy. A tak si  tímto článkem připomínám, jak jsem si pěkně zazávodil s Botasem/HSH v posledních 13 letech.

1999 Leština u Skály: Archiv neodhaluje žádné kvantitativní, pouze kvalitativní informace, totiž kvalitní fotku speakera - stejná louka, stejný doběh a tráva stejně posekaná.
Speaker amatér před 13 lety
2001 Proseč: H21A celkově 2. V tomto létě jsme se s Kamčou vydali na vícedenního cestování po o-kempech – Cena Střední Moravy (never more), Bečov, Potštejn, Botas, Jižní Čechy, Bohemia a West Cup Nejdek. Botas byl vrcholem závodně i zážitkově. V bahenní revue jsem si rochnil a dosáhl svého botasovského historického maxima. Mimochodem, i když to bude nejspíše selektivní paměť, co veterány vede k závěru, že dříve bylo závodění těžší, nemůžu se ubránit, že na tom přece jen něco bude; po éře Husákových dětí nyní jakoby pódium viselo o něco níže.

2003 Sklené: H21A 3., 6., 1., celkově 3. Pořadí jsem sice odněkud z papírů vytáhl, jen nevím, zda se týkalo H21A (na 99% ano). Deníček k závěrečné etapě uvádí pregnantně: „vedro a v závěru mi navíc zdrhli…“

2006 Křižánky, Milovy: H21E 37., DISK, 20. Na historicky posledním Botasu jsem měl problémy s kotníkem, nicméně poslední etapu jsem s tejpem odzávodil ve velice solidním tempu. O tom, jaký výkonnostní skok Kamča prodělala, hovoří to, že na tomto ročníku byla celkově 15. se ztrátou 85 minut a že na všech etapách vymetla chvost celého pole. To, kam se Kamča dostala během pouhých dvou let (2006 – 2008), je jedním slovem neuvěřitelné.

2007 Borová u Poličky: H21A 41., 34. V prvním ročníku HSH Vysočina Cupu jsem pomohl s komentováním, čímž jsem vynechal E3. Kamča navzdory pokročilému požehnanému stavu (7. měsíc) odchodila etapy se ztrátou méně než hodinu na vítězku v D21A.

2009 Zubří: H21A 36., 13., 30., celkově 22. V prestižním oddílovém souboji jsem o jediné místo jsem porazil Aleše. Kamča se zúčastnila elity a s umístěním na 4. místě v těžké deštivé E2 byla velice spokojená (E1 16., E3 onemocněla).

2010 Svratka. Nestartoval jsem. Prapor CTB nesla Kamča, když celkově vyhrála o 7 minut nad Monikou Topinkovou a Martinou Dočkalovou. Rozhodla E2, kde Kamča porazila ostatní o 5-6 minut.

2012 Leština u Skály: H21B 2., 1., 3., celkově 2. Historie se opakuje – opět jako v roce 2009 porážím Aleše o 1 místo, ale tentokrát to byl boj dvou kancelářských krys v ne úplně prestižní kategorii. (O to větší to byl zážitek.) Jinak se historie neopakuje. Na rozdíl od roku 2009 ale celkovým trumf v elitě nakonec nemá Eva Kabáthová. Kamča startuje na 3. místě, ale v technicky snazší etapě dominuje. Po úseku, kdy doběhla druhou Zdenču, se odpoutává do kopce, sbíhá Evu a dobíhá si pro celkové vítězství. (Fotečky z vyhlášení budou časem.)

Kdo při zdi stál, již stál opodál

Dvě kola při zdi v oboře Hvězda jsou nejlepší reminiscencí na studentské roky na koleji Hvězda. Proto od té doby, co jsme tento závod objevili, nemůže chybět v našem rodinném kalendáři. Loni Kamča vynechala jen díky očekávání; letos jsme mohli porovnat závod s naši první účastí z roku 2010:
  1. Tentokrát to rozhodně nebyl sóloběh, Kamča si řádně zazávodila se 14-letou mimořádně talentovanou Carmen Beshirovou, která zaostala jen o cca 30 vteřin.
  2. Kamčin traťový rekord 14:58 sice nepadl, čas 15:04 je ale plně konkurenceschopný. 
  3. Letos chyběl TV přenos, zato vznikly hned dva články na běhej.com a bezvaběh.cz.
  4. Na rozdíl od minula závodil i Mareček.
  5. Alička postoupila do starší kategorie, kde se zvyšuje konkurence a s ní ceny (namísto lentilek něco z produktů HARIBO).
  6. V mužích opět vyhrál orienťák a opět z Kerteamu, jen Bet vystřídal Sosáka. 
  7. Opět se čepovalo pivo zdarma. Dolce vita.
 
Až tě holčičko doženuuuuu, tak tě sním. (foto: pořadatel)
V této kategorii se na pravidla atletiky úplně nehraje (foto: pořadatel)

úterý 10. července 2012

Videa z Pamukkale

 
Krátký (3 min) a velmi pěkný sestřih všech závodů

Rozhovor s Pavlou Schornou-Matyášovou

neděle 8. července 2012

15. místo na ME

Tažení na Hieropolis, ohlášené o dva příspěvky níže, se vydařilo! V premiéře na Mistrovství Evropy se Kamče podařilo doběhnout na 15. místě a díky třetímu pořadí mezi českými reprezentantkami bodovala i pro tým (Češky si doběhly pro 3., 13., 15. a 20. místo). Turkyně navzdory píchání si inzulínu před startem nebyly soupeřkami, zato Britky, Italky a Rusky byly těsně nad možnostmi ženského týmu.

Maličkou skvrnkou na skvělém výsledku byl pech (ne Pechek), že stačilo jediné místo a ženy by skončily na bedně. Kdyby byla lepší Pavla S. nebo Pavla H., pak by děvčata byla třetí, kdyby byla lepší Kamča, pak by byla dokonce druhá. Každé z nich chyběly pouhé čtyři vteřiny.
 
A jaký je dojem ze závodu? Start ráno v 8:40, ale i tak výheň jak v troubě. Trať spíše krosová než vrchařská. Výběhy hodně bolely, zato v sebězích to šlo. Například na prvním seběhu měla Kamča 4. nejrychlejší čas (z prvních 20), ale holt se v běhu do vrchu nezávodí jen dolů, ale občas i do vrchu.

Pozávodní pohoda, chybí jen bronzová Pavla, která je v zajetí dopingových komisařek
I přes zklamání z těsné brambory pro tým panuje celková vysoká spokojenost. Kamča týmu pomohla, nijak se neztratila a v poli padesáti reprezentantek je 15. místo výtečné. A kdyby se hypoteticky vypsala podkategorie pro mámy s 3+ dětmi, určitě by skórovala i na bedně.

pondělí 2. července 2012

Brácha k sežrání

Co se škádlívá, rádo se mívá - tentokrát troška nevinného tulení v prádelním koši

Hurá na Turka!

V rámci odvetných opatření za turecký vpád na Moravu v roce 1663 jede několik česko-moravských zbrojnošů vyřídit si to s Turkem přímo do centra Osmanské říše. Odborníci vidí v nové válce s Turky (a Turkyněmi) dobré šance, i když za teploty 33-37°C to nebude pro středoevropany úplně med.
 
Držte Kamče palce, laťka ji zatím visí na 44. místě z MS 2010, přičemž ME 2012 bude možná mít ještě vyšší konkurenci. A kdyby se jí náhodou nedařilo, tak jí potěchou na duši budou závodu blízké Pamukkale.
Unikátní travertinové útvary