sobota 19. ledna 2013

Prezidentské volby

Schwarzenbergovi bohužel občas není rozumět. Zemanovi bohužel rozumět je. (citace E. Tabery)

P.S. A je to za námi. Vítěz je logický. Reprezentuje většinovou politickou orientaci a nálady společnosti. Reaguje na stav ekonomiky a určitě mu prospívá, že se staví jako kandidát proti establishmentu, se kterým z řady pochopitelných důvodů není spokojenost. V tomto ohledu mají pravdu ti, co říkají, že "Češi si zvolili, co je jim bližší a co jim patří". 

Přímou volbou se ale do něj projektují očekávání, která nebude moci splnit. Role prezidenta není tvořit protikorupční strategii, zvyšovat kvalitu zákonů či dokonce měnit zásadně jejich obsah. Jeho role je přibližně trojí: (i) konstruktivní přístup při stanovování vlády, (ii) nominace kvalitních zástupců do ČNB a ÚS a (iii) především reprezentace. Když srovnám oba finalisty, myslím, že rozdíly v bodech (i) a (ii) by byly (z hlediska nerozhodnutého voliče) spíše malé; oba jsou jasně straničtí a oba by si zřejmě dávali pozor, koho podpoří.

Hlavní rozdíl vidím ale v reprezentaci. Doporučuji podívat se pečlivě na povolební rozhovor. Byl zvolen alkoholik, kterého museli na schodech v ČT podpořit, aby se nesklátil. (Aby se poté obořil na svoji ochranku, že jeho opilectví nezvládnou korigovat.) Člověk, který zcela nekorektně uráží moderátora skrze jeho vzdělání a bude se tak chovat ke každému, koho si znelíbí. (Mimochodem jeho vzdělání je velmi slabé, což je sice dáno dobou komunismu, ale pak má o tomto mlčet.) Člověk, kterého lze v přímém přenosu usvědčit z toho, že neví, co se mu děje za zády, a on to přehlíží, jako by se nic nedělo. 
Nehezký pohled na klátícího se společensky unaveného prezidenta (Události, od času 61:50)
Pak jde samozřejmě i o to, že dalších 5 let on bude reprezentovat způsoby, jakými se dostal k moci. Nejvíce nechutná je národovecká karta (jakkoli zde za tím byla obrovská hloupá chyba protikandidáta), kterou kromě skindheadů a Václava Klause nikdo jiný naštěstí nehraje. Pak přímé lži, které on nepovažuje za chování "přes čáru". Podpora bývalých estébáků kampaní, která zřejmě bude mít dohru v soudní síni, hovoří také sama za sebe. Zajímavé je v tomto ohledu i jeho žádost o podporu ze strany KSČM - chápal bych to u kohokoli, ale ne u člověka, jehož tchán prošel Jáchymovem (notabene on tuto podporu ani nepotřeboval). Už jen drobností jsou nechutné hospodské vtípky o znásilňování poddaných.

A když už jsme u těch citátů, v roce 2008 jsem objevil citát lorda Marchmaina v Nečekaném návratu od Evelyna Waugha (Brideshead Revisited, Vyšehrad 1974). Dříve jsem ho nebral úplně za bernou minci, teď ale o něm musím přemýšlet: "Češi jsou snad dobří kočí; jinak nic víc."