sobota 9. února 2013

Dartmoor

Pražská zimní liga v podání Radka Mikuláše slibovala opět něco mimořádného. Před třemi lety měla jeho Cesta do nitra země ve skanzenu Mayrau vpravdě epesní parametry. A co nás letos čekalo? 

"Před několika lety jsem viděl daleko od nás na východ a na sever tundru obklopenou řídkou tajgou, ve které byly zajímavým způsobem rozmístěné bažiny a sušší místa. Usoudil jsem, že podobný terén pro orientační běh u nás nenajdu. Ale našel jsem ho. Je to vytěžené rašeliniště ve Vašírově u Lán."

Poměrně dramatická situace zde byla před dvěma týdny, kdy sníh roztál a bažina nabrala chutných parametrů.

Jarní stav před týdnem; docela nás zajímá. jak rašeliniště vypadá v létě
Několikadenní ochlazení, noční mráz a sněhová pokrývka udělala závod nakonec o dost méně vodnatý, než se zdálo z varovných hlášení. Průběh nejexponovanějšími místy nakonec vypadal následovně:

Nejen v alpském lyžování může být brzký startovní čas výhodou
Trať nás provedla různými zákoutími. Na nich zaujaly zejména pravěké vývraty. Jak píše autor: "Zajímavostí jsou pařezy 10 000 let starých stromů, které byly těžbou odkryty. Jsou to suverénně nejstarší vývraty zakreslené na (nejen českých) OB-mapách." Orientačně to díky dobré viditelnosti bylo nakonec snazší, než se zprvu zdálo a trať na 5km se dalo zvládnout za půlhodinku.
Zážitek z Fukušimy II rozhodně stál za to a kdo nebyl, prohloupil.