neděle 27. ledna 2013

Salomon girl

Pro letošek máme dvě příjemné novinky. První potěšující zprávou je, že se Kamča dostala do atletického reprezentačního výběru, který čítá dohromady 100 atletů ze všech disciplín. Hlavním závodem roku, pokud to zdraví a forma dovolí, by mělo být MS v běhu do vrchu v polské Krynici-Zdroj.

Druhou příjemnou novinkou je sponzorství od Salomonu, které bude spjaté se závody Salomon Trail Running Cup v ČR a pravděpodobně i s několika závody podporovanými firmou Salomon v zahraničí.

V srdeční disciplíně - orienťáku - bude Kamča jezdit na maximum hezkých a z Prahy dostupných závodů. A to bez dalších vyšších ambicí. Lesní disciplíny letošního MS vyžadují být soustavně ve Skandinávii, což pro Kamču není možné. Výjimkou je možná jen sprint, ale reprezentace se rozhodla jít cestou, že sprint poběží závodníci jako svoji vedlejší disciplínu k middle. K tomu účelu se nastavila nominační kritéria tak, aby se nedala splnit v rámci ČR.

Takže myslím, že se orienťákem budeme letos především bavit a tak to i má být.

Uzavřená otevřená nominace

Nominační kritéria na orienťácké MS 2013 ve Finsku, jak je stanovil český reprezentační tým, jsou letos nekompromisní. Pro úspěch je třeba být permanentně ve Skandinávii a v kontaktu se světovou špičkou. Pro lesní disciplíny je to pochopitelně jediný možný postup. Ale co pro sprint, kde znalost místního terénu není zásadní a jde spíše o obecné dovednosti a schopnosti?

Letošní kritéria na sprint jsou nastavena záměrně tak, aby se nedala splnit bez pozvání a aktivní účasti v reprezentačním týmu ČR. Tři z pěti sledovaných nominačních závodů jsou v rámci série NORT, kam musí být dotyčný přednominován za reprezentaci, jinak nebude startovat. (O této sérii se mimochodem loni reprezentace vyjádřila tak, že nemá smysl - je to příliš málo muziky za příliš mnoho peněz.) Pro muže i pro ženy přitom budou letos na NORT, kromě týmu A, k dispozici vždy jen dvě místa. Zvláštní je, že se na ně bude nominovat podle reprezentačního soustředění ve Švédsku, konkrétně podle dvou závodů Silva league, sestávajících z klasiky a zkrácené klasiky. Což jsou pro sprint irelevantní disciplíny. Druhým aspektem jsou samozřejmě i nemalé celkové náklady na celou sérii těchto přednominačních a nominačních závodů. 

Kritéria jsou vyjádřením legitimní logiky, že kdo nejezdí na reprezentační akce do zahraničí, nemá nárok ani soutěžit o nominaci. Dále vyjádřují strategii, že sprint bude vedlejší specializace a pro účast na ní se nebudou vytvářet zvláštní, otevřenější podmínky, i kdyby to charakter závodu umožňoval. To považuji za pochopitelné; jsme chudá země a holt si nemůžeme dovolit experimentovat právě na MS. Chápu, že je trapné, když nominovaný nepostoupí ani z kvalifikace, jako se stalo loni. Také chápu, že reprezentační tým nemá kapacity na rozvoj a hledání talentů a že chce maximálně využít existence silné a zkušené generace.

Říkám si jen: Nebylo by nicméně lepší to napsat rovnou, místo konstrukce nominálně otevřené ale fakticky uzavřené nominace? Vždyť by stačilo normálně uvést, že pro nominaci je letos nutnou podmínkou je být aktivním členem reprezentačního týmu, protože si tým nechce (nebo nemůže) dovolit účast specialistů na sprint, kteří nemají jinak zájem podstupovat skandinávskou túru. (A teď to prosím neberte jako lobování za Kamču.)
Bude zajímavé sledovat, jak se nominace bude vyvíjet, a to zejména vzhledem k tomu, že první dva nominační závody (v ČR) s velkou pravděpodobností nepoběží stejní závodníci jako poslední tři nominační závody (NORT). Bude zajímavé sledovat nominaci i z toho důvodu, že se nebude podporovat kombinace long a sprint, čímž mohou odpadnout některá zajímavá jména. (Ale detailně o záměrech jednotlivců nevím.)

Vzhledem k nominačním kritériím obecně a programu MS sprint z pohledu naší repre bude zřejmě jen "přidružená" disciplína závodu middle. Jak jsem psal výše, je to myslím pochopitelné. Dlouhodobě si ale myslím, že by se český tým mohl začít věnovat hledání, výchově a přípravě sprintových specialistů. Je to běh na delší trať, ale pokud se nenastoupí, bude nominace na sprint opakovaně jen stylem "znouzectnost". Čas, kdy si nadšenci všechny zajímavé sprinty objezdili sami, je myslím už pryč. Sprinty, ať už se nám to líbí nebo ne, budou čím dál významnější, a pokud v tomto aspektu zaspíme, pak se český Matthias Kyburz nebo Matthias Müller neobjeví.

sobota 26. ledna 2013

Na okně seděla kočka, byl horký letní den.

Na okně seděla kočka a koukala se ven,
byl horký letní den a kdekdo chodil bos, 
na okně seděla kočka a venku zpíval kos.

Vlastnoruční podpis autorky naťukaný do klávesnice: ALIČKA

sobota 19. ledna 2013

Prezidentské volby

Schwarzenbergovi bohužel občas není rozumět. Zemanovi bohužel rozumět je. (citace E. Tabery)

P.S. A je to za námi. Vítěz je logický. Reprezentuje většinovou politickou orientaci a nálady společnosti. Reaguje na stav ekonomiky a určitě mu prospívá, že se staví jako kandidát proti establishmentu, se kterým z řady pochopitelných důvodů není spokojenost. V tomto ohledu mají pravdu ti, co říkají, že "Češi si zvolili, co je jim bližší a co jim patří". 

Přímou volbou se ale do něj projektují očekávání, která nebude moci splnit. Role prezidenta není tvořit protikorupční strategii, zvyšovat kvalitu zákonů či dokonce měnit zásadně jejich obsah. Jeho role je přibližně trojí: (i) konstruktivní přístup při stanovování vlády, (ii) nominace kvalitních zástupců do ČNB a ÚS a (iii) především reprezentace. Když srovnám oba finalisty, myslím, že rozdíly v bodech (i) a (ii) by byly (z hlediska nerozhodnutého voliče) spíše malé; oba jsou jasně straničtí a oba by si zřejmě dávali pozor, koho podpoří.

Hlavní rozdíl vidím ale v reprezentaci. Doporučuji podívat se pečlivě na povolební rozhovor. Byl zvolen alkoholik, kterého museli na schodech v ČT podpořit, aby se nesklátil. (Aby se poté obořil na svoji ochranku, že jeho opilectví nezvládnou korigovat.) Člověk, který zcela nekorektně uráží moderátora skrze jeho vzdělání a bude se tak chovat ke každému, koho si znelíbí. (Mimochodem jeho vzdělání je velmi slabé, což je sice dáno dobou komunismu, ale pak má o tomto mlčet.) Člověk, kterého lze v přímém přenosu usvědčit z toho, že neví, co se mu děje za zády, a on to přehlíží, jako by se nic nedělo. 
Nehezký pohled na klátícího se společensky unaveného prezidenta (Události, od času 61:50)
Pak jde samozřejmě i o to, že dalších 5 let on bude reprezentovat způsoby, jakými se dostal k moci. Nejvíce nechutná je národovecká karta (jakkoli zde za tím byla obrovská hloupá chyba protikandidáta), kterou kromě skindheadů a Václava Klause nikdo jiný naštěstí nehraje. Pak přímé lži, které on nepovažuje za chování "přes čáru". Podpora bývalých estébáků kampaní, která zřejmě bude mít dohru v soudní síni, hovoří také sama za sebe. Zajímavé je v tomto ohledu i jeho žádost o podporu ze strany KSČM - chápal bych to u kohokoli, ale ne u člověka, jehož tchán prošel Jáchymovem (notabene on tuto podporu ani nepotřeboval). Už jen drobností jsou nechutné hospodské vtípky o znásilňování poddaných.

A když už jsme u těch citátů, v roce 2008 jsem objevil citát lorda Marchmaina v Nečekaném návratu od Evelyna Waugha (Brideshead Revisited, Vyšehrad 1974). Dříve jsem ho nebral úplně za bernou minci, teď ale o něm musím přemýšlet: "Češi jsou snad dobří kočí; jinak nic víc."

čtvrtek 3. ledna 2013

Ohlédnutí za K. sezónou

Měřeno v cm2, Kamčina sezóna 2012 vychází ve srovnání s roky 2011, 2010 a 2009 přímo rekordně

středa 2. ledna 2013

Pour feliciter


Vodovky, papír, 17 x 21 cm, sign. LD Alice Gregorová 2012
Provenience: Aukční síň u Gregorů, studium na MŠ Janákova, členka sdružení Máme rádi mamku
Vyvolávací cena: 2 000 CZK
Plánované ukončení aukce: 10.01.2013 22:20